2010-03-31
 15:58:23

Besök

Sen i måndags har vi haft finbesök av Therese och Levi, eller Tess och Gicka som Amelia kallar dom. Vi har slappat, ätit god mat lagad av Lars, hälsat på Veroncia och tagit en sväng på stan. Nu har dom åkt vidare till fjällen, men vi kanske får se dom i helgen igen.


Amelia, Tess & Levi läser Mama


Jessica & Crippe kom med kladdkaka och grädde. Amelia gillar spraygrädde skarpt


Levi & Amelia blir rena å fina


Leah & Levi


Levi & Amelia testar nya kärran på stan

Nu har Amelia däckat i vagnen och jag har parkerat mig själv i soffan. Här blir jag nog sittandes, jag måste öva på att ta det lite lugnare. Alla säger att dom sista veckorna av graviditeten är så jobbiga, men för mig är det tvärtom. Bäbisen har sjunkit ner och stabiliserar ryggen utomordentligt, så här pigg i kroppen har jag inte varit på ja.. nio månader.
2010-03-28
 19:44:42

Grattis Jessica!

Idag fyller Jessica 24 år. Vi har varit där och grattat henne.



Jag, Lars och Amelia stannade kvar lite längre än dom andra, men när värdparet, som var på firmafest igår, såg ut så här förstod vi att det var dags att åka hem.

2010-03-27
 13:31:19

Utan kontroll

Den senaste veckan har jag inte tänkt på så mycket annat än bäbisen som är på väg. Förlossningen är inte allt för långt borta och det har fått mig att inse att tiden då man som kvinna är gravid och sen under förlossningen är nog den tid i ens liv som man har minst kontroll över. Man vet inte med hundra procent vad som försigår och man kan inte heller styra det. Även om man vill att bäbisen ska komma NU, så kan man inte påverka det på något sätt, bäbisen kommer när den är redo. Sen så funderar jag mycket på det här med förlossningen och den är ju absolut inget som man vet hur den kommer att fungera förrän man är mitt i den. Jag läste till exempel om en kvinna som skulle föda sitt tredje barn och hade gått över tiden med nästan en vecka. Sen vaknade hon en natt och hade jätteont i magen - "åh nej, inte magknip" tänkte hon - och förstod inte att hon skulle föda förrän krystvärkarna kom. Vilken grej! Och då hade hon ändå fött två barn innan. Jag ska gå igenom min första förlossning och väntar med spänning på vad som ska hända! Fast efter ett besök på förlossningen tidigare i veckan då jag hade kraftiga förvärkar och mådde så illa att jag inte kunde äta på två-tre dagar så var jag inte lika exhalterad längre. Ljuden från rummet brevid var allt annat än lugnande! Det var tur att det inte blev nått den kvällen, för jag behövde lite tid att återhämta mig från den rädslan!

Nu har jag insett att bäbisen väntar och förmodligen vill att jag ska skriva färdigt min hemtenta innan jag fortsätter fundera på när den kommer. Men jag längtar otroligt till att vår familj på tre ska bli fyra!


2010-03-22
 11:09:19

Gissningstävlingen

Hej hej!

Här kommer en lista på alla gissningar om bäbisens kön, ankomst och vikt =) Nu får vi se hur det går då!

Namn Kön Datum Vikt
Lars Pojke 10/4 3300
Madde Pojke 15/4 3400
Therese V Pojke 7/4 3575
Jessica Pojke 28/3 3800
Sonja Pojke 3/4 3240
Melle Pojke 16/4 3700
Mats Flicka 8/4 3250
Angelica Flicka 2/4 3240
Jane Pojke 11/4 3000
Hanna Flicka 5/4 3500
Gunwor Flicka 9/4 2950
Göran Flicka   2384
Veronica
Crippe
Therese O
Elias
Ida
Linda
Flicka
Pojke
Flicka
Pojke
Flicka
Pojke
5/4
24/3
28/3
17/4
7/4
11/4
2600
3580
2815
3765
3450
3600


2010-03-18
 20:30:53

Blommor

Tack för gissningarna i det förra inlägget! Jag väntar lite till, sen blir det en ny lista. Så har ni inte gissat är ni välkomna att göra det!

Idag var Amelia hemma för sista dagen. Dagis vill att man ska vara hemma 2 dagar efter man har kräkts. Nu gjorde ju hon det bara en gång och har mått bra sen dess... så vi har fått massor med quality time.
Jag var tvungen att åka in på skolan så mamma och Melle var här och var barnvakt. Tack så mycket för hjälpen. Amelia uppskattade det och tittade ledset på när dom åkte.
Nu så här på kvällskvisten har jag upptäckt att mamma har gått runt och snurrat på mina blommor!! Haha. Inte visste väll jag att man skulle snurra på dom. Man ser även på valet av blommor att jag inte har gröna fingrar. Är dom inte tjockbladiga överlever dom inte hemma hos mig, tyvärr. Så svärmorstungor, en garderobsblomma och några andra tjockbladiga kompisar är det enda vi har.

2010-03-17
 19:52:25

Gissa när, vad och hur mycket!

Vi har startat en liten tävling där man får gissa när bäbisen kommer (beräknad den 10/4), vilket kön den kommer att ha och hur mycket den kommer att väga.

Ni får gärna vara med! Skriv era gissningar som kommentarer så sammanställer jag en lista sen.

Pris har vi inte kommit fram till än, så har ni förslag på det också så shoot!

Namn Kön Datum Vikt
Lars Pojke 10/4 3300
Madde Pojke 15/4 3400
Therese Pojke 7/4 3575
Jessica Pojke 28/3 3800

2010-03-17
 11:40:27

Finväder

Så här vill Amelia gå ut å leka i snön...



Jag får varken ta på henne strumpor, byxor eller overall. Så vi blir inne i finvädret.
Nu håller Amelia på med en av sina favoritsysselsättningar, tittar på bilder. Och så ser vi på Kung Fu Panda.
2010-03-16
 13:52:19

VAA - Vård Av Amelia

Imorse när jag höll på att parkera bilen på skolan ringde dagis och sa att Amelia hade kräkts. Så jag åkte och hämtade tjejen, som såg lite blek ut, och vi for hem för att krya på henne. Väl hemma var det full rulle. Det märks inte alls att hon är dålig. Förutom att hon inte vill äta.

Så nu blir vi hemma i några dagar.

2010-03-14
 17:11:38

Fel låt vann!

Japp, det tycker iallafall jag. Salem Al Fakirs låt var bäst. Men eftersom att jag inte ringde och röstade tänker jag inte klaga.

Något jag ska rösta i är Let's Dance nästa helg. Jag brukar bara rösta i finalen, men jag vill inte se Willy i final, så nu blir det en röst var på de andra deltagarna.

Idag har jag och Amelia varit på kalas hos Claudia som fyllde 2. Amelia och Claudia går på samma dagis. Jag och Claudias mamma, Adriana, gick i samma klass på högstadiet. Så nu har Amelia ätit kilovis med godis och lär inte alls vara intresserad av någon middag.
2010-03-13
 21:20:42

Fredagstradition

Igår var det dags för Let's Dance kväll hos Jessica & Crippe. Pappa följde också med och det bjöds på pasta med smaskig sås på fläskfilé, plus paj å chips. Amelia fick stanna kvar på pyjamasparty å var helnöjd att få leka med moster, morbror och kissarna.


Amelia ger Chilla kattgodis

Kameran stannade också kvar över natten och när jag kom hem hade vi fått några extra bilder, bland annat den här...



Idag har vi varit på Gregorie marknaden. Nu slötittar jag å Lars på Melodifestivalen och jag är ledsen över att vi inte har någon choklad hemma, tihi, eller ja, snyft menar jag =)
2010-03-11
 13:34:58

Grönt är skönt

Idag har Amelia fått en ny vår/sommar jacka.



Fin va!? Grönt är sååå härligt. Här hemma är vi helt galna i grönt. Amelias rum går i grönt, den nya barnvagnen är grön, badrummet går bl.a. i grönt osv osv.

Så när jag fick syn på den här söta gröna bäbisoverallen hade jag svårt att stå emot frestelsen... men klarade det, än så länge.


2010-03-10
 19:44:13

Lottovinnare!

Jodå! Idag vann vi. 23 kronor. Jippi. Vi spelade visserligen för 22 kronor, så vinsten var egentligen en krona. Undra vad vi ska göra för kul för den vinsten?

Idag fick Amelia sin andra svininfluensa spruta. Det kändes onödigt, men BVC insisterade eftersom att bara en inte ger ett fullgott skydd. Nu är ju inte jag nån expert, men min tanke är att det kanske lönar sig i framtiden att ha vaccinerat sig, om viruset kommer tillbaka.

Igår fick vi finbesök av Therese, Limu, Levi, Edith och Gotte som var påväg till fjällen. Och ska man till fjällen är ett fika-stopp hos oss obligatoriskt =) Det var jättekul att träffa dom alla.

Annars så sitter jag hemma på dagarna och försöker läsa min trista kurslitteratur till min trista kurs. Och motivationen tryter kan jag meddela. Idag tittade jag t.ex. på två förlossnings TV-program istället och var mer än redo för att bäbisen skulle komma. Vilket är dumt tänkt, för jag hoppas på att gå över tiden så att jag hinner plugga mer. Bara den eländiga kursen är över nångång. Nån gång är om två veckor. Jippi.

2010-03-08
 10:41:59

Mårdsjön

I helgen har vi varit hemma hos Crippe i Mårdsjön och fiskat, åkt skoter och grillat korv. En supermysig helg med kanonväder!

Lördag - sol å underbart fiskeväder


Moffa Göran på Tjärnbergstjärn


Eva och Sören


Livsnjutaren


Amelia och jag tar lunchpaus


Mmm... Marshmallows


Fisk


Morbror Pippi och Amelia på skotertur


Moster och Amelia leker i snön


In action


Vi åker kälke


Lars & jag

Söndag - solfritt men varmt


Ett mer avslappnat sätt att fiska


Lars och Grillmaster Göran


Korvbuffé


Jessica med sin skoter

Tack för en kanonhelg!
2010-03-05
 10:22:09

Mer privatekonomi

Huslån & Studielån
Angelica kommenterade i hus-inlägget att förutom huslånet har många studielån att betala också. Yup och har man, som oss, studerat utomlands har man bra mycket mer i lån än genomsnittssvennen. I Jämtland ligger en genomsnittsskuld på 93 403 kr och i Västernorrland 92 152 kronor (lägst i Sverige).
Hade jag haft såå lite i lån hade jag skrattat av lycka varje gång jag fick mitt inbetalningskort!

Men tillbaka till huskostnaderna då. Det enda jag nämde var räntan på lånet. Tänk sen på amorteringar, driftkostnader för huset och alla andra räkningar!

Sparande
Elias - 6% avkastning är det historiska snittet på fonder. Hittar du ett sparkonto som ger ränta på mer än 0,75% i dagsläget gör du det bra!
Men bara för att aktiefonder ger mer avkastning än räntan på sparkonton behöver inte det vara det rätta valet. Allt beror på målet med sparandet, hur länge man ska spara, hur mycket risk man är beredd att ta m.m.

Här kommer mina tips på hur man får en bättre ordnad ekonomi!

Skaffa ett räkningskonto
Räkna ihop alla dina räkningar, inklusive mat och sånna räkningar som du kanske betalar kvartals- eller årsvis. Räkna ut ett månadssnitt. För över detta belopp till räkningskontot direkt efter lön och betala räkningarna härifrån. På så sätt är du alltid beredd när utgifterna kommer.
För gärna över en extra slant så kan du använda samma konto till buffertsparande.

Starta ett buffertsparande
Ett buffertsparande är till för oförutsedda utgifter och händelser (bolånechock! elprischock! you name it), men kan kanske lika gärna bli en resekassa eller något roligt om du sparar flitigt. Enligt privatekonomer bör en buffert innehålla 1-2 månadslöner. Ha pengarna på ett sparkonto med ränta så att pengarna finns tillgängliga när du behöver dom. Månadsspara.

Barnbuffert
Har du barn, glöm inte att dom behöver en buffert också! Barnutgifter är ofta stora, såsom barnvagnar, bilbarnstolar, vinter- och sommarkläder m.m. Har ni en buffert kommer ni aldrig att ha problem med dom nödvändiga inköpen. Månadsspara.

Långsiktigt sparande
Lägg undan lite pengar till något du vill göra i framtiden. Köpa hus? Resa? Månadsspara.

Pensionssparande
Kanske ett tråkigt sparande, men ett nödvändigt. Spara i ett (låst) individuellt pensionssparande med aktiefonder eller räntefonder (beror på hur när pension du är, är du ung å alert som jag tar du högre risk för att få bättre avkastning). Pensionssparandet är avdragsgillt så du får tillbaka lite på skatten. Månadsspara.
Glöm inte att även ha koll på din avtalspension och ditt PPM.

Månadssparande
Nu har jag skrivit flera gånger att man ska månadsspara. Då kan man undra hur mycket pengar man egentligen ska spara varje månad, och hur ska man kunna leva på resten? Men det handlar bara om att spara det ni kan undvara, det behöver inte vara jättebelopp. Spara lite kan alla göra! Om man dessutom sparar i aktiefonder sprider man risken över tiden genom att investera pengar månadsvis istället för bamsebelopp kanske en gång per år.

         
    
2010-03-04
 21:02:59

Mage

Idag bjuppar jag på en magbild. Vi är nu i vecka 34. Här är min favvotröja. Allt som är svart är mina favvos nu, i hopp om att jag ska se smalare ut. Ha ha!

Just det.. vi har extrem torka på namnfronten. Är det någon som vill slå ett slag för något speciellt namn så varsågod!



Idag var jag hos barnmorskan. Hon berättade att iochmed landstingets sparkrav kommer BB i Östersund göra som i de flesta andra städer, skicka hem föräldrar + bäbis inom 8-16 timmar (tror jag att det var). Fr.o.m. 1 april gäller ändringen. Det var väntat... snacka om stenålders att låta familjen sova över på BB i flera nätter :P
2010-03-04
 20:53:32

Appropå att ha hus

Sådärja, nu börjar det snackas räntehöjningar igen. Det var ju väntat, men man kan inte låta bli att skratta åt tidningarnas försök till att fånga läsarnas intresse med rubiker som "Nu kommer bolånechocken!".

Vadå chock!? Har man ingen koll på vad räntor kan göra med ett bolån ska man inte ha ett.

Som jag tidigare berättat ligger snittpriset på en villa i Östersund på ca 2 miljoner. Säg då att belånar större delen och har ett lån på två mille. Idag ligger räntan på ca 1,5% vilket ger en räntekostnad per månad på 1750 kronor.
Om ett år beräknas räntan ligga på det dubbla. 2012 beräknas räntan vara 4,5 %, detta höjer räntekostnaden per månad till 5250 kronor. 2013 blir räntan 5,5% och kostnaden 6492 kronor i månaden. 

Det här är bara räntan, sen ska det amorteras. Har man dessutom belånat nästan hela villan har man även ett topplån med högre ränta och krav på snabbare amortering.

Så det är inte frid och fröjd att va husägare inte! Och vilka drabbas mest? Barnfamiljer i storstäder är de som oftast har mest lån.

Jag tycker att det är bra att det eventuellt blir lag på hur mycket av husets värde man får belåna. Det är väll egentligen bara synd att folk är så oförsiktiga och dumma att dom belånar hela villan...

Spara till ert husköp istället! Här är en tabell på hur ditt sparande växer. Avkastningen är beräknad till 6% per år, vilket den historiskt sett har varit.

Kr/mån

2 år 3 år 5 år

10 år

300

7 632

11 830

20 945

48 980

500

12 760

19 715

34 910

81 630

800

20 415

31 550

55 860

130 610

1 000

25 515

39 435

69 825

163 265

1 500

38 275

59 150

104 735

244 895

2 000

51 030

78 870

139 650

326 530

3 000

76 550

118 300

209 740

489 795

5 000

127 580

197 170

349 120

816 320



2010-03-02
 09:15:48

Tisdag

Nu när Amelia kan ta sig ur sängen själv på morgonen sover hon mellan 20:00 och 06:00 istället för 19:00 till 07:00. Men imorse vaknade hon minsann 05:15. Jag låg också vaken så jag var pigg och kunde ha klivit upp, men med tanke på att det inte får bli en vana att kliva upp klockan fem gav jag henne välling och la henne i vår säng. Tro på tusan att hon somnade om!! Enda gången hon brukar somna i vår säng är när hon är sjuk. Men idag gick det bra, så då blev det kvalitetsmys i några timmar =)

Sen gick vi upp och jag lämnade henne på dagis. För att jag måste plugga. Men nu ångrar jag mig eftersom att det är så fint väder. Det hade varit mycket roligare att vara ute i solen med henne, men nu måste jag plugga, så what to do?