2013-08-30
 19:58:13

Hänt i veckan

Hej hopp! Nu är det fredags kväll och nu parkerar jag mig i soffan för att titta på the Great Gatsby som Jessica tipsade om. 
 
Lite höjdpunkter från veckan:
 
Att vara glad som ett barn
Igår kväll ropade barnen glatt till oss "Mamma och Pappa!! Vet ni vad vi såg ute idag? HÖSTEN!!!"
Tänk om man fick leva livet lika glatt som ett barn alltså. Dom bara lever i nuet och är glad för så lite. 
 
På varsinna håll
I veckan har inte jag och Lars varit med varandra en enda kväll. I måndags och onsdags var han på vift med kompisar och de andra kvällarna tränade jag. Ikväll är han flytthjälp, så vi ses inte ikväll heller. Som jag ser det är det enda negativa att när man väl träffas, sent på kvällen, så har man hundra saker att prata om och så blir det svårt att hålla att läggdags numer är kl 21 =)
 
Stark som en björn
Såg ni att dom har skjutit en 300+ björn i Håckren? Nu förstår jag vem som har gjort nummer 2 på vägen. Herregud. Men det var inte det jag skulle berätta. Efter att ha stått still i utvecklingen på träningsfronten, trots svettigt och gediget slit i dom där vikterna, så drog jag till med 75 kg i marklyft imorse. Så kul och jäklar vilken start på dagen. Jag väger 56 kg så det är 130% av min kroppsvikt! Nu satsar jag på att ta Lars kroppsvikt. Får se vilka vikter som ska på när dagen kommer 82,5 eller 85. Jag siktar på att jag lyfter hans vikt i Oktober. Fränt. Det ska även bli fränt att se vad som händer i styrka när cykla-till-jobbet säsongen är över, för jag tror att min plattå är en konsekvens av den. 
 
Småpengar
I måndags när Crippe körde in vår bil från Stugun (där den blev kvar efter 30-årsfesten) så tog han med sig småpengarna dom fick in i baren för att ge till Mille och Amelia. 40 kronor i diverse småmynt som killarna hade skrattat gott åt "Haha, vem tar med mynt till en 20 kronors bar!?". Ja, vem tror ni det var? Lars! Haha, han hade tömt plånboken och tyckte han var klyftig. Kanske han var det då, dom kom ju tillbaka hit, men bara för att Crippe vet att barnen gillar mynt =) Se på bilden som vi skickade till Crippe när dom sa Taaaaaack:
 
 
2013-08-28
 20:36:15

Premiär i simbassängen

Idag var det dags för simskola för båda barnen. Det var ju passande att de kunde köra samma tid i varsinna grupper den här terminen. Mindre bra för stackars mamman som inte får simma då badet kör simskola i alla banor på onsdagar, typiskt! Jag uttryckte mitt missnöje till Amelia som hon försökte muntra upp mig med att jag kunde sitta ute i solskenet och sola istället (ni kommer ihåg sommar-mantrat, barnen i poolen och jag i solstolen). 
Hur som haver så var barnen very excited, vi kom dit en kvart för tidigt och det blev en plågsam väntan för den minsta av oss. Sen gjorde instruktörerna missen att stoppa nybörjargruppen i den djupa delen av bassängen, så de fick bära på Mille och två andra barn större delen av trekvarten. Ingen bra verksamhet och de verkade inse det själv och planera för omorganisering till nästa gång. När vi körde in på parkeringen till Brunflobadet/Klanghallen möttes vi av en stor hög is/snö som ismaskinen kört ut, så vi passade på att ha lite snöbollskrig :)
 
 
 
2013-08-25
 16:49:14

The Jam och 3x30-årskalas

Igår åkte vi in till stan för att kolla in the Jam på Stortorget. Tänk att det krävs ett skoter- och crossspektakel för att den här familjen ska gå på stan! Ett häftigt event i stekande värme. 
 
 
Sen fick barnen åka till farmor medan jag och Lars åkte till Stugun för att fira Crippe, Jonas och Ante. Och herremingud, Stugubor kan festa! Riktigt kul var det, skön stämning, roliga människor, livemusik och duktiga festfixare. Idag mår jag skit, men med tanke på hur roligt det var så är det inte synd om mig. 
 
2013-08-24
 06:58:28

Tour of Torvalla

Amelia förbereder sig för The Jam och Mille för älgjakt
 
2013-08-23
 10:01:27

Lollo & Bernie

Igår åkte vi till Ica Maxi för att träffa Lollo och Bernie. Lollo och Bernie är Vings lekkamrater till barn som åker på charter. Våra barn har aldrig varit på charter, men eftersom att Elias har jobbat med Lollo och Bernie har de hört låten, sett dansen och har fått gosedjuren av honom! 
 
 
 
Senare på kvällen fick Mille förkylningsastmabesvär så han och jag är hemma idag. Jag jobbar och han spelar spel och donar.
 
2013-08-20
 20:02:32

Mea stakar ut framtiden

Hockeyspelare eller isprinsessa
Förra veckan berättade Amelia att hon vill börja spela hockey. Och för att göra det så ansåg hon själv att hon måste öva på att åka skridskor på dagis (dom spolar en lagom stor isplätt varje vinter). Ni kanske kommer ihåg att hon önskade sig skridskor i födelsedagspresent (i det snölösa slutet av april)? 
Så kom jag på att det finns ju faktiskt en till sport på skridskor och visade henne klipp på konståkning på Youtube. "Får man ha på sig fin klänning då?". Amelia är såld!
Vi får väll se om det blir en till dag med planerad aktivitet under veckan eller om vi föräldrar helt enkelt köper egna skridskor och åker med barnen på isplanen intill huset (om den spolas på vintern nu)! 
 
Making the big bucks
Imorse framkom det tydligt att Amelia ärvt sin fars sinne för affärer. På vägen till dagis upptäckte vi att Milles tröja var för kort i ärmarna. Men nej, Amelia tänker inte låta Mille ärva hennes tröjor - hon ska sälja dom! 
 
 
2013-08-19
 20:12:11

Korvgröten - Madde 1-0

Lite snabb uppdatering. Den hemmagjorda tomtegröten gick inte alls hem. Mille fick kväljningar och Amelia åt sparsamt med frulle. Alltså:
Den sockrade korvgröten - Madde 1-0
Typiskt! 
 
Idag lånade vi en ny bokpåse från dagis. Fem böcker för barnen och en för föräldrarna. Vi läste fyra av dom i soffan och sen en vi hade hemma i kojan Amelia byggde i deras våningsäng när de skulle sova. 
Nu ska jag göra exakt samma sak, lägga mig i en egen liten koja (inte lika utförlig) och läsa föräldraboken, se bilden. Mille har nämligen världens raseriutbrott på dagarna, allra helst, och utan undantag, när det är dags att äta mat. Så nu hoppas jag att om inte boken löser utbrottsperioden så får jag åtminstone lite bättre insikt i det hela och kanske andra verktyg att testa än att kramas (fungerade inte idag) / han får gå till sitt rum (hoppade vi över) / undanledningsmanöver (winner - han fick prata med Lars i Norge). Fint! 
 
 
2013-08-18
 20:18:00

Världens längst inlägg

Efter att vi kommit hem från Stugun skulle vi åka och handla mat. Vi tog vägen förbi Djungelhuset och blev kvar där i några timmar. Mitt uppe i all lek ville barnen ta av sig strumporna...
Lars: Nej, man får inte det. 
Barnen (pekar): Men titta! Hon har ju inga strumpor. 
Lars: Det är för att hennes mamma och pappa inte kan läsa! 
Hahaha, gud vad jag skrattade, snacka om en less pappa som dömmer ut andras föräldrar för att slippa höra tjat om att "hon får ju". Fy Lars! 
 
Lars fick handla maten själv för barnen hade för roligt för att vilja handla mat som dom annars tycker är så kul (läs möjligheten att få med något man själv vill ha är kul).
 
Efter middagen bakade jag blåbärspajen som vi gjorde hos Jessica och Crippe igår eftersom att Lars var hemma med magsjuka och inte fick smaka den. Jag höll på att förstöra blåbärspaj för Mille forever när jag gjorde sockerlöspaj på nötter, havregryn, kesella och sånna där nyttigheter härom kvällen. Den fick jag big time minuspoäng för och det var bara jag som uppskattade den. Han vägrade paj igår, men idag åt han två portioner! Pjuh! 
 
Och apropå nyttigheter så samtidigt som jag gjorde paj kokade jag risgrynsgröt. Det var min första gång. Jag är en j***a matnazist när det gäller vad vi och barnen stoppar i oss, och kidsen är inne i en period där dom vill ha tomtegröt till frukost. Och den där förbaskade korv-gröten innehåller nästan mer socker än något annat, så nu fick jag nog och kokade egen. En stor matlåda gröt väntar nu på dom i kylen. Med innehåll som jag kan stava till och billigt blev det dessutom! 
 
Vi har börjat på en ny morgonrutin också, istället för att jag ska kliva upp långt innan tuppen och barnen sen spenderar en timma soffan så har dom nu två alternativ; 1, kliva upp och få frukost och piggna till på en halvtimma, eller 2, kliva upp, klä på sig, borsta tänderna och cykla på momangen. Mer sömn till oss alla och förhoppningsvis en piggare familj :) 
 
Imorgon åker Lars till Norge för att jobba medan jag och barnen myser på egen hand! 
 
 
2013-08-18
 13:08:43

En helg i Stugun

I helgen har jag, barnen och moffa hälsat på Jessica och Crippe i Stugun. Igår tog vi en sväng till Ammerån för fiske, korvgrillning och lite lördags-blåbär. 
 
Moffa har precis kastat tillbaka en av två småharrar
2013-08-10
 19:35:44

Snipp snapp snut...

Nu är vi tillbaka i stan och har en dag kvar på semestern innan det är dags att jobba igen. Det har varit en väldigt lugn och avslappnad semester och alla har fått vila upp sig. Här är en liten del av allt vi har hittat på. 
 
Bad och bus
Det visade sig att det fanns en fin badstrand i Sällsjö, ca 8 km från stugan. Där badade vi, hoppade studsmatta och försökte fånga fiskyngel tillsammans med en av granntjejerna. Fin utsikt över Sällsjöfjället hade vi också. 
 
 
Fyrhjuling
Granntjejerna har ju fyrhjuling och det var uppskattat av Amelia som åkte omkring med tjejerna dagligen. 
 
 
Blåbär
Blåbär har vi plockat och ätit i massor. Så pass att Lars blev rädd för Milles svarta nummer två-resultat tills jag påminde honom om hur björnbajset vi hittat såg ut, svart och fullt av blåbär. Mille björnade alltså i ordets rätta bemärkelse. I vart fall har vi 25 liter blåbär med oss hem som fyllde en hel hylla i frysen. Det hade bara blivit 10 liter om inte Elias sällskapat oss och motiverat till mer bärplockning. Ja just det, hallon har vi plockat också, men inte lika mycket, det fanns tydligen stora hyggen fulla av hallonbuskar några kilometer från stugan.
 
 
Fix och don med skotrarna
Nedan ser ni barnens mest gedigna arbetsinsats. Skinande ren blev skotern. Deras skoter är isärskruvad för det är dags att ge den lite kärlek.
 
 
Älgspan
Jag såg en älg en dag på väg hem från blåbärsskogen och efter det tog vi dagliga älgspaningspromenader. Tyvärr blev det så att de exhalterade barnen inte fick se någon älg - endast en döv eller döv-blind älg hade missat barnens sjungande och skjutande med låtsasgeväret. Däremot sprang en hare runt på gården en kväll, mitt framför fötterna på oss. Jag krossade en del av Milles jägarhjärta när jag berättade att det faktiskt inte går att skjuta på riktigt med hans gevär, han hade nämligen sett fram emot hare till middag.
 
 
Båt och långdrag
Vi körde långdrag på Håckren. Tyvärr fick bara Lars och Elias fisk när de var ute kring solnedgången, så jag och barnen missade lite aktion. Däremot så var det så fint och otroligt varmt när vi var ut i torsdags med granntjejerna att alla barn carpe diemade ner i sjön när vi la till efter fisketuren.
 
 
 
Snipp snapp snut...
...så var semestern slut. Och jag tror vi alla är nöjda och glada. Glada även över att gå tillbaka till dagis och till jobbet. Nu har jag många favoritställen både i och runt omkring stugan och nedan är ett av dom... som påminner om att snart är det dags för vinter och vinteräventyr!
 
 
2013-08-02
 19:30:10

Sommar i skogen

Nu är vi hemkomna från stugan för lite snabb tvättning och handling, plus några ärenden imorgon. Jag trodde faktiskt att det skulle vara skönt att komma tillbaka till stan, men Lars beskrev det bra när har sa att det kändes tomt. Tomt var kylskåpet också och jag som äter som en häst är inte så lockad att stanna allt för länge. 
 
I stugan hann vi med mycket. Vi har byggt en maskkompost. Den minskar drastiskt på soporna som vi måste ta hem till stan och är tänkt ska ge oss stor fin mask till fisket. Efter fem dagar har vi tyvärr bara hittat en stor och tre små rackare, de sistnämnda fann barnen när vi hackade upp marken under komposten. Mygg finns det gott om i kogödsel- och mathögen. 
 
Sen har vi åkt båt och jag fick två napp men inget som kom upp i båten. Blåbär har vi plockar också, ca 5 liter som blev till smoothies, blåbärsglass, amerikanska blåbärspannkakor samt som-dom-är-rakt-ner-i-magen. 
 
Lars har fixat och donat. Första uppgiften var att mocka rör i badrummet och av och till önskade jag att barnen hade sina hörselkåpor på trots avsaknaden av oväsen. Men vissa fula ord har dom väll inte snappat upp än. 
Sen kaklade han färdigt stenväggen bakom kaminen och idag hade vi besök av hans elektrikerkompis som skapade ljus i badrummet, el till golvvärmen, el till varmvattenberedaren som inte baserades på en lång kabelvinda samt lite andra uttag. 
Nu känns det rätt så färdigt, lite dörr- och fönsterfoder i badrummet, en hel fönsterruta och en duschvägg är det enda som fattas. Plus två sovrum som ska spacklas och målas, men till det behövs mer motivation och kanske en regnig dag. 
 
Nu ska jag ta hand om trollen som sjunger Manboy och "Sean Babanan" i badkaret. Dom skulle "överraska" mig och fixa duschen själv och jag hör väl hur bra det gick :)