2010-01-30
 20:56:32

Veckans höjdpunkter

Dagen D
Den här dagen har haft ett stort utropstecken i kalendern. Idag är nämligen dagen i graviditeten då Amelia föddes, två och en halv månad för tidigt. Det känns stort att snart ha passerat den tidpunkten. Lite spänd har jag varit, men nu känns det som att mina planer på att ha en lång graviditet kommer att gå i lås. Det är också roligt att faktiskt kunna föreställa sig hur stor bäbisen i magen faktiskt är, cirka 1,2 kg tung och 37,5 cm lång.

Utvecklingshistoria - Toalettborsten
Bus-Amelia försöker ibland leka med toalettborsten. Då räcker det med att säga "usha-busha" så ställer hon tillbaka den. För någon månad sen demonstrerade jag hur man skurar toaletten med borsten, för den är ju ingen leksak. Så igår kväll när jag gick förbi badrummet... vem ser jag stå där inne och skura toaletten med toaborsten? Jo då, Fröken Duktig! Haha. Det är så roligt vad som lär sig fort.

Färdigjobbat?
Jag har nog gjort min sista arbetsdag på Försäkringskassan nu. Det var meningen att jag bara skulle jobba januari ut, men min chef frågade igår om jag ville fortsätta i februari. Nu är mitt schema på skolan fullspäckat och med mina planer på att försöka plugga ikapp det jag missar efter april så att jag är färdigstuderad när bäbisen kommer och slipper gå tillbaka till skolan efter föräldraledigheten tror jag att jag hellre ger chansen att jobba till någon som kan ge gärnet på jobbet.

Let's Dance
Igår hade vi Let's Dance kväll igen. Vi åt pasta med sås på grytbitar och sallad med oliver, soltorkade tomater, Skärvångens (smaskiga) salladsost m.m. Sen tittade vi på Let's Dance och spelade nya Super Mario (med fyra spelar vilket var sjukt kul) i pausen. Allt var frid och fröjd tills det visade sig att det var Agneta som åkte ut. Hallå!?! Huuur kunde hon åka ut? Hon var ju i det övre skiktet av lovande dansare. Hur kan man tycka att det är bättre underhållning att titta på stapplandes människor som inte kan hålla takten? Tråkigt. Tråkigt att svenska folket glömde rösta på Agneta (jag röstade inte heller, men en åsikt får man ha ändå).


Amelia och moster Jessica busar och äter kakor
2010-01-25
 19:26:23

Dagens mattips!

Dagens tips är två vinegretter. Den första åt vi i lördags och var supersmarrig, den andra låter smaskens men är otestad.

Vinegrette 1
1 msk balsamvinäger
3 msk olja
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
pressad vitlök
salt
svartpeppar

Vinegrette 2
3 msk olivolja
3 msk äppelcidervinäger
3 msk vatten
2 msk thai sweetchilisås
Salt
Peppar
1 msk Italiensk salladskrydda

Blanda ihop ingredienserna och häll över salladen! Olja och vinäger är svårt att blanda, så vill man kan man försöka röra ihop dessa först...

2010-01-24
 15:13:19

Mine mine mine

Amelia är en surrkuse. Så här låter mest hela dagarna:


2010-01-22
 22:42:27

Låt oss dansa!

Nu har vi nyss kommit hem från Veronica, Danne, Leah å Isa. Där tittade vi, Jessica å Crippe på Let's Dance och åt mexikansk mat såklart. Marängswiss tror jag inte är mexikanskt, men det gick ner ändå, glass i stora lass åt vi till efterrätt.


Danne, Crippe, Lars, jag, Amelia, Veronica & Isa

2010-01-22
 22:42:14

Det blir inga finare bilder...

...tyvärr måste jag meddela att kvalitén på bilderna i den här bloggen inte kommer att förbättras än på ett tag. Eftersom att NI (hihi) inte nappade på Photoshop och InDesign kurserna så var det för få som anmälde sig och dom blev inställda. Jag fick förslaget att läsa Grafisk Kommunikation A istället som även innehåller Illustrator, men den kursen håller på i fyra månader och det har jag inte tid för.

MEN!! (i sann Tony Irving anda) allt sker av en mening. Jag tror att jag försöker ta den tiden till att skriva min magisteruppsats istället. Om mina lärare godkänner det. På så sätt hinner jag ta min magisterexamen innan bäbisen kommer.
2010-01-22
 22:33:01

Sjukhuset

Igår var Amelia och jag på sjukan. Samtidigt som drottningen faktiskt, men allt vi såg var gubbar i kostym. Det var Amelias sista prematurkontroll och för att markera revir kissade hon på golvet två gånger, så att sjukhuset inte glömmer bort henne. Allt var bra, förutom att hon hade gått ner i vikt. Nu är ju hon en stor tjej, så man ska väll inte oroa sig i onödan, även om man gärna gör det som förälder.


Stora tjejen


2010-01-20
 20:14:21

Fullsmockad kalender och kompetensutveckling

Om jag får gissa så blir det nog inte så mycket bloggat den närmsta veckan. Det är nämligen så att jag inte har så mycket att göra i skolan än, en ny kurs i kvalitativa forskningsmetoder har precis börjat, så jag har proppat min kalender full med jobb istället. Jag är bara anställd januari ut, så jag ska jobba på fredag och hela nästa vecka (minus en föreläsning). Bäst att passa på! Sen behöver jag lägga all fokus på kursen. Och kvällskurserna =) Mitt år av kompetensutveckling går verkligen framåt!

Imorgon har Amelia tid på sjukhuset. Varför vet jag inte riktigt. Det är väll uppföljning, men vi har inte träffat läkaren förut och det vore egentligen roligare om vi fick träffa Kari eller någon av de som följde Amelia på prematuren. Jaja, det blir nog bra.
Sen ska jag lämna Amelia på dagis, skynda till skolan, luncha med mina gamla kollegor på Arbetsförmedlingen, hämta Amelia, träffa Jane och Kendra, äta middag och gå till Anne-Lie för att få hjälp med ett par jeans och ta en promenad.
Så yes, fullt upp minsann.

Och tillbaka till den eventuella bristen på motivation till att blogga... jag skriver om jag har nått vettigt, eller kanske totalt ovettigt att berätta!


2010-01-19
 09:39:01

Antagen!

Jag fick ett glädjande samtal imorse. Jag blev antagen till båda kvällskurserna jag hade sökt. Nästa vecka börjar jag läsa Photoshop/bildredigering och InDesign/affärskommunikation. Så kul det ska bli. Förhoppningsvis blir det lite roligare bilder i bloggen i framtiden.

        

2010-01-17
 20:09:19

Pappas tjej

Här ser ni vem det är som kommer att göra Lars sällskap i verkstaden framöver.


Amelia mekar med sin kärra
2010-01-17
 15:40:05

Friluftsdag

Idag har vi haft frilutsdag. Så fort det blev tillräckligt ljust ute imorse gick jag och Amelia ut och åkte pulka och busade i snön. När vi sen väckte Lars och berättade vilket fint väder vi hade var han inte svårövertalad att få med på en fisketur. Så vi åkte till Landösjön. Nån fisk blev det inte men däremot mötte vi fyra rådjur och fem renar på vägen dit (och rådjuren på vägen hem igen).


Ute å leker på morgonkvisten


Lars och Amelia ute på isen

2010-01-16
 19:57:04

Pyjamasparty och magchock

Igår var det Let's Dance kväll hos Jessica & Crippe med fajitas och fruktsallad på menyn. Kvällen i ära stannade Amelia kvar på pyjamasparty. Det var första gången hon sov borta själv och det hade gått huuur bra som helst! Vem skulle inte vilja ha pyjamasparty med Jessica & Crippe?


Jessica, Amelia & Crippe


Lars & jag spelar New Super Mario Bros och Amelia sitter still för ovanlighetens skull


I have a big belly!! Dagens magchock!


Pjuh, den var inte så stor i annan vinkel


v. 27+5
2010-01-15
 10:10:30

Skivtips!

Om det är så att ni gillar R n' B och behöver nått nytt att lyssna på kan jag verkligen rekommendera Timbaland's senaste skiva, Shock Value II. Otroligt bra. Speciellt när man är ute på morgonpromenad i 20 graderskyla, tempot på låtarna är perfekta till att få upp bra temperatur!
Gillar ni inte R n' B kanske ni gillar den ändå, han har samarbetat med bl.a. Chad Kroeger (Nickelback), Daughtry, Katy Perry, Miley Cyrus, JoJo, One Republic, Nelly Furtado, Keri Hilson och Justin Timberlake! Ni vet, whatever floats your boat, det finns nått för alla.

Låten med Justin Timberlake har precis börjat spelats på radion, Carry Out heter den, och den är awesome! Hade videon släppts än hade ni fått se den här. För övrigt kommer Justin med en ny skiva i år, och ett nytt sound.


2010-01-14
 19:29:48

Middagstips

Idag är jag generös! Jag tänker även bjuppa på ett middagstips =) Idag gjorde vi Piroger. Och dom blev såå smarriga. Vi gjorde med köttfärs för att receptet hade fått
så bra kommentarer, men nästa gång ska vi göra Calzone, med ost och skinka, som man fick i skolan!
Mmm, skolmaten hade sina höjdpunkter.

Man får räkna med runt två timmar från första ingrediensen tills att maten är serverad. Och det blir många piroger,
perfekt att stoppa i frysen till dom gånger man inte känner för att laga mat, eller kanske inte har någon matlåda till jobbet.

2010-01-14
 12:32:20

Dagens affärsidé

Jag tänker bjuppa på en affärsidé. Gränshandel!

Nu håller Storlien på att vakna till liv. Högfjällshotellet har nyöppnat och ska renoveras, tomter säljs till höger och vänster och ett stort köpcentrum planeras.

Har ni varit i Storlien den sista tiden? Det räcker med att stanna vid Coop vid infarten från E14 för att notera att Storlien har invaderats av norrmän. Skyltarna är på norska och t.o.m. kassörskorna är norska.
Så detta bör såklart utnyttjas!
Vad jag har förstått av köpcentrum planerna så har byggarna/ägarna egna affärer dom vill stoppa in och att det blir ett utomhuscentra à la Lillänge. Men! Skulle det nu bli så att det blir ett inomhuskomplex och att man får hyra lokaler så go for it! Öppna en butik och tjäna massa norska stålars! Och kommer inte norskarna så har ni ju iallafall kungafamiljen där.



2010-01-14
 11:59:12

Gäsp!

Imorgon har jag tenta. Och pga tidsbrist å allt annat skolarbete har jag inte läst så mycket till den. Så nu kommer jag med all säkerhet att kugga den. Suck. Fast jag har försökt att hålla en positiv inställning kan jag inte motivera mig till att läsa.. eller ja, det är ju klart att jag läser, hela tiden, men det är så himla tråkigt.

Hade det inte varit för att befolkningen på Haiti behöver alla böner i världen hade jag bett till Gud att klara tentan. Men vad är en värdslig sak som ett prov när miljoner människor står utan hem, mat, vatten, kommunikation, elektricitet och sjukvård efter en naturkatastrof? Då ber jag hellre till Gud att dom ska klara sig och få all hjälp dom behöver!
2010-01-13
 19:55:58

Typiskt!

Idag blev jag erbjuden ett jobb. Som projektledarassistentBirsta City. Hur kul låter inte det då? Med start omgående. Och jag som ska ha barn om tre månader.

Men det finns väll någon mening med att behöva tacka nej till ett jobb som skulle ha passat en utmärkt också. En 'mening' skulle vara att börjar jag jobba nu och inte slutför studierna kommer jag aldrig göra det.
Och 'mening' nummer två skulle vara att jag kan bättre än att ha 'assistent' i min yrkestitel. Just det! Det gäller att bygga upp självförtroendet nu och bli lite kaxigare!


2010-01-12
 19:32:47

Numera är Tacos finskt!

Nu blir det finsk tema när det gäller texmexmaten på fredagar istället!

Om ni har läst Di idag så har ni sett att ägaren till Santa Maria har sålt bolaget till ett finskt kaffeföretag. Betyder det att mexikansk mat inte är mexikansk längre? =)

Det var iaf kul läsning om Lars-Olof Mattsson som tog över ett krydd- och teföretag efter sin far 1968. Då låg omsättningen på 8 miljoner kr. I slutet på 80-talet bestämde han sig för att satsa på något så udda och ovanligt som texmexmat. Idag, 20 år senare, säljer texmexmaten så bra att omsättningen ligger på 4,2 miljarder kronor!
(Först så skrev dom fel och påstod att han hade tjänat 4 miljarder på att sälja bolaget, men det fick dom fint rätta senare, han hade visst bara tjänat en bråkdel av det...)

Men förstår ni att om inte den här risktagaren hade satsat på texmex hade Tacos aldrig varit den nya svenska nationalrätten! Tacos är ju standard när man träffas och lagar mat med vänner, det är alla barns favoriter och ett kul tema när man har fest.

Gracias Lars-Olof!


2010-01-11
 19:38:43

Fiesta, kyla och utveckling

Nu har jag inte skrivit på några dagar. Jag har haft fullt upp med skolarbete.. och börjar man då att surfa är det lätt hänt att man fastnar i nätet, muahaha... tydligen har jag rätt dålig humor nu också, det blir en tidig kväll ikväll.

I fredags hade vi vår premiär FIESTA. Tacos åt vi, för att det är en klassiker på det svensk-mexikanska middagsbordet. Till efterrätt bjöd jag på en vitchokladmousse med blåbär. Receptet var egentligen på mörk choklad och hallon, men vi ändrade lite på det. Den blev lite för mäktig och söt, ska jag göra mousse igen blir det på mörk/mörkare choklad.
Crippe hade även med sig en smarrig Silviakaka.
Let's Dance verkar lovande i år. Det var många par som var duktiga på att dansa med tanke på den korta tiden dom har hållt på. Vi får se hur det utvecklas.

Lars jobbade på Arctic Cat Cupen under helgen och vi hade verkligen sett fram emot att få gå. Och testa våra nya vinterkläder. Men med 20 graderskyla och en Amelia som har varit snorig och hostig till och från i några veckor var det inte aktuellt. Så på lördagen hälsade vi på Jessica & Crippe och på söndagen åkte vi på Storsjöbadet.

Vi hade inte varit på badet sen Amelia har börjat gå och det var precis som att badet var en ny upplevelse för henne. Hon var väldigt lugn i vattnet, men supernöjd av att själv kunna utforska badet som hon ville. Ja nästan... att hålla koll på henne i badhuset var lugnt, men i duschen och omklädningsrummet kändes det som att jag försökte hålla ihop en hjord små elefanter som sprang runt runt. Ungerfär. Men det gick ju bra såklart.

Under ledigheterna har Amelias utveckling verkligen satt fart. Det var som att under tiden hon försökte lära sig att gå stod allt annat stilla och nu lossnar mycket på en gång. Det är helt otroligt att se vad hon lär sig mer och mer för varje dag! Hon är verkligen inte vår lilla bäbis längre!


Amelia ritar

2010-01-08
 10:40:59

MadDecaf

Skolan
Så jag skulle precis ta bussen till skolan. När jag kände på mig att jag borde kolla mailen först. Och mycket riktigt, årets första lektion var *trumvirvel* INSTÄLLD! Perfekt. Jag skriver mycket hellre på uppsatsen som ska vara färdig på söndag än att gå på en lektion som man inte får ut något av. Tråkigt att säga det...

Decaf
Jag har ju berättat att jag har slutat druckit kaffe. För att jag är en koffein-intolerant-tant. Men ibland blir man sugen, speciellt på jobbet. Så jag har införskaffat lite koffeinfritt näskaffe (de lite äldres uttal av Nescafé) och testar nu min första kopp. Helt okej.

Arctic Cat Cupen
Jag har frenetiskt kollat väderleksrapporterna varje dag för att se om kylan kommer att försvinna innan helgen så att vi kan gå på Arctic Cat Cupen. Och visst.. det verkar som att temperaturen sjunker lite, MEN då ska det börja blåsa istället.. så att när man är ute kommer det ändå kännas som -30 grader. Typiskt. Jag får dansa värmedansen här ikväll tror jag.

Let's Dance Premiär
Och appropå dans så är det äntligen dags! Let's Dance är tillbaka! Nu blir det dans och mexikansk mat varje fredag ett tag. Jippi!
2010-01-07
 10:50:24

Happy!

Åh va jag är glad idag. Trött, men mycket glad.
Jag började morgonen med att yrsligt ta mig ur sängen. Amelia vaknade när tidningsbudet kom kl. 03:45 och ville ha välling. Det var mysigt att gosa med henne, men problemet är att sömncykeln blir helt skev och man blir jättetrött när alarmet väl ringer vid 7-tiden.
Iallafall så klädde vi på oss och rullade iväg mot dagis. Sen tog jag en frisk morgon promenad i 25 minusgrader. Haha. När jag andades immade glasögonen igen och sen frös imman. Såå fab.

När jag kom hem gjorde jag iordning min ansökan till två kvällskurser som drar igång i slutet på januari. Jag tänkte läsa en kurs i Photoshop och en i InDesign och affärskommunikation. Åååååh så kul det ska bli (om jag blir antagen). Jag ville läsa redan till hösten, men då körde dom det som ett heltidsprogram på ett år och jag ville plugga på universitet istället för på LärCentrum, men nu kan man läsa enskilda kurser.
Lilla kruxet är bara att Lars eventuellt ska jobba i Storlien och kanske Vemdalen i några veckor. Men det får lösa sig. InDesign kursen är på söndagar och då borde han va hemma.

Nu ska jag fortsätta med min uppsats som jag inte har fått några instruktioner till. Inte vill läraren svara på mina mail eller i telefon heller, så det blir intressant att se vad han tycker om uppsatsen nästa vecka.


Mina två bejjbis!
2010-01-06
 21:46:50

-25°C and counting...

Nu verkar det bara bli kallare och kallare. Jag var faktiskt ute på en snabbpromenad för två timmar sen, och trots kylan var det helt klart vinterns varmaste prommis! Det kan jag tacka mina vinterkläder för =)

Jag bara måste tipsa om dagens supersmarriga middag. Hamburgade och pommes frites! Haha. Låter det inget speciellt? Näe, men gör allt från scratch själv. Vi gjorde hamburgarna och freedom frajsen själva och mmm så gott det blev.
Vi kryddade köttfärsen en American Steakhouse krydda, men man kan ju ta precis vad som helst; soya, fond, sweet chili, vanlig chili, oliver, feta, ja vad som helst. Sen skar vi centimeter tjocka potatisstavar som fick ligga i ugnen i 200 graders värme i 40 min. Det blev försvinnandes gott. Att göra egen pommes blev en hit!

Så hoppa över halvfabrikaten eller snabbmaten nästa gång ni är sugna på burgare och ställ er vid spisen istället =)


2010-01-05
 13:31:56

Här finns det hjärterum!

Anne frågade i helgen om vi skulle flytta nu när vi ska få ett till barn. Frågan stämde så bra med hur det resoneras nu för tiden och hur jag själv tänkte... en till person = ett till rum. Men jag har funderat. Nej, man måste inte flytta till en större lägenhet bara för att man blir en till i familjen. Själv fick jag eget rum när jag var 10. Vi trivs jättebra i vår lägenhet; läget, stor tvättstuga, två garage, förråd med hiss-avstånd, några minuters promenad till Amelias dagis, min pappa och Lars mamma. Så här blir vi kvar. Finns det hjärterum finns det stjärterum!


2010-01-05
 09:53:24

Miljövänlig?

Är det så här en miljövänlig bil ser ut?


2010-01-05
 09:51:39

Stadsdjungel!

Härom veckan insåg vi att det är bara tre månader kvar tills nästa bäbis kommer. Eftersom att det är den tid det tar att få en barnvagn om man beställer i butik insåg vi att det var hög tid att hitta en bra tvillingvagn. Så vi gjorde som alla smarta, ekonomiska och miljövänliga människor... letade på Blocket!
Vi hittade en vagn som vi gillade och som passade in på våra krav och igår var moffa Göran i Åre för att jobba och plockade samtidigt upp vagnen. Moffa hjälpte också till att betala vagnen och det är vi väldigt tacksamma för! Tusen tack för all hjälp!

Här är Amelia å blivande bäbisens nya vagn:


2010-01-04
 13:05:21

En weekend hos familjen Vestin och Melvins dop

Under helgen som var gjorde vi en kort och intensiv resa till Sundsvall. På vägen dit hann vi stanna hos Lars pappa Sven och hans tjej Marianne. Sen svängde vi förbi Birsta för att till slut landa hos Vestins. Där tittade vi på Modo-matchen, åt god mat och mös i soffan.

På söndagen spelade vi Yatzy och tog det lugnt tills det var dags att åka på Amelias kusin Melvins dop. Större delen av Lars syskon och sex av Amelias kusiner var där och det bjöds på ett fint dop, fin sång av Kia, mat och tårta. Plus att det fanns mycket tid till övers för Amelia att springa runt runt i kyrkan.


Mamma Therese och Melvin


Prästen och Melvin


Amelia sitter på altaret och diggar pianistens fina pianospelande


Amelia testar leksakerna


Weeeei. Att åka rutchkana är lattjo!

2010-01-01
 21:40:35

Gott Nytt År!

Gott nytt år på er! Jag kan inte förstå va fort tiden går. Nu är ett nytt år här och det känns väldigt positivt, inte för att året som gått på något sätt var negativt, men det ska bli spännande att se vad det här året har att bjuda på!

Nytt år, nya möjligheter!

Året började med att jag väcktes av en sjungandes Amelia och efter frukosten tog jag en promenad själv (Lars och Amelia är förkylda) och träffade på två rådjur. Jag tror inte att ett år kan börja så mycket bättre, speciellt inte med tanke på att för de flesta börjar året med baksmälla, huvudvärk och kanske lite ångest.

Resten av dagen har vi tagit det lugnt och kurerat Lars och Amelia. Eftersom att Jessica & Crippe är i fjällen så har jag varit mattant åt deras katter. Idag när jag åkte dit för att mata kissarna tänkte jag även på matte och husse. När dom kommer hem imorgon väntar hemmagjord pizza och blåbärs-cheesecake i deras kyl!

Se... det gäller att ta vara på dom små sakerna, en stillsam dag med familjen kan få en att inse hur lycklig man är!